Uvažene kolege,

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da Udruženje za Preventivnu Pedijatriju Srbije i ove godine nastavlja kontinuitet svoga rada, održavanjem 8. kongresa UPPS u periodu od 13. do 15. Maja , a kako zainteresovani učesnici kongresa ne bi bili uskraćeni najnovijih saznanja iz oblasti prevencije u pedijatriji. S obzirom da se još uvek nisu stekli zakonski uslovi za neposredno održavanje kongresa, isti će ove godine biti održan „Online“.

Kao jedno od rešenja za dobijanje poena , Udruženje je zamolilo predavače da svoja predavanja pretoče u Online KME test koji će biti akreditovan od strane Udruženja za Preventivnu Pedijatriju Srbije, a koje će moći da polažu samo učesnici Kongresa.

Nadamo se da i pored svih okolnosti kvalitet kongresa neće biti doveden u pitanje, s obzirom na veliki broj učesnika i predavača prošlogodišnjeg Virtuelnog kongresa, kao i da ćemo u što skorijem vremenu nastaviti sa dosadašnjim načinom neposrednog kontakta koji je svima nama mnogo draži i bliskiji.

Organizacioni odbor UPPS

Posetite sajt Kongresa ovde...

Poštovane kolege,

Kako bi zaokružili rad, Udruženje za Preventivnu Pedijatriju Srbije započinje seriju praktičnih aktivnosti na polju prevencije u pedijatriji.

Prva od planiranih inicijativa je vezana za Zdravstvenu negu gojazne dece, dok je druga inicijativa usmerena na rano otkrivanje dece sa Fabrijevom bolešću.

1. Inicijativa “ZDRAVSTVENA NEGA GOJAZNE DECE PO ALGORTIMU UPPS“

UPPS poziva sve zainteresovane kolege (lekare i medicinske sestre) da se prijave za učestvovanje u projektu “ZDRAVSTVENA NEGA GOJAZNE DECE PO ALGORTIMU UPPS“ na e-mail Udruženja, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kao jedan od benefita za učesnike projekta, Udruženje će aktivnim učesnicima obezbediti mogućnost koautorstva u objavljenima radovima u časopisima sa SCI liste, nastalim analizom dobijenih rezultata.

Aktivnost svakog učesnika projekta bi se odvijala u dve faze i biće objašnjena po prispeću prijava za učešće u projektu.

2. Inicijativa HAJDE DA DIJAGNOSTIKUJEMO FABRIJEVU BOLEST

Fabrijeva bolest predstavlja najčešću lizozomalnu bolest deponovanja sa incidencom javljanja od 1:30 000 do 1: 50 000 i značajnim prevremenim mortalitetom. Uprkos toj činjenici po saznanjima UPPS, u našoj zemlji još uvek nema dijagnostikovane dece sa ovom retkom bolešću. UPPS poziva sve zainteresovane kolege (lekare i medicinske sestre) da se prijave za učestvovanje u projektu “HAJDE DA DIJAGNOSTIKUJEMO FABRIJEVU BOLEST“ na e-mail Udruženja, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kao jedan od benefita za učesnike projekta, Udruženje će aktivnim učesnicima obezbediti mogućnost koautorstva u objavljenima radovima u časopisima sa SCI liste, nastalim analizom dobijenih rezultata kao i plaćen odlazak na neki od evropskih pedijatrijskih kongresa od strane UPPS (učesniku projekta koji je pomogao u dijagnostici Fabrijeve bolest).

Aktivnost svakog učesnika projekta bi se odvijala u nekoliko faza i biće objašnjena individualno po prispeću prijava za učešće u projektu.

Nadamo se zajedničkom uspehu u rešavanju ovih problema.

Radna grupa UPPS za bolesti metabolizma i retke bolesti u dece

Konkurs za izbor najboljih likovnih radova na temu ZDRAVLJE I SPORT deo je akcije ”Zdrava hrana uvek odabrana” i bio je namenjen deci II razreda osnovne škole ”Sveti Sava” u Nišu.

Cilj konkursa je podsticanje zdravstveno-vaspitnog rada u osnovnim školama na temu razvijanja pravilnih navika u ishrani i bavljenju sportom.

Formiranje pravilnih navika u ishrani je važno od najranijeg uzrasta, dok je fizička aktivnost u detinjstvu vrlo važna radi pravilnog razvoja dece i prevencije gojaznosti. Sva deca u kategoriji učenika II razred dostavila su radove svojim učiteljima, potom je našem udruženju isporučen veliki broj predivnih radova i zaista je bilo teško odabrati prva tri mesta. Naši mali umetnici su i ovoga puta zablistali, ali moramo posebno istaći da su devojčice ovoga puta bile dominantnije.

U ponedeljak 16.12.2019. godine organizovali smo dodelu nagrada i tom prilikom uživali u njihovoj sreći i osmesima. Akcija je uspešno završena,a to je najmanje što možemo reći nakon pokazanog ogromnog truda i umeća mališana.

U OŠ ”Vožd Karađorđe” u Nišu, dana 14.11.2019. godine je Radna grupa za mlade Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije (UPPS-Srbija), održala akciju pod nazivom ”Zdrava hrana-uvek odabrana”.

Zdravlje dece je na prvom mestu!

Vođeni starom narodnom izrekom “Zdravlje ulazi na usta.”,zadali smo sebi cilj da decu od malena naučimo zdravoj ishrani. Na taj način ćemo zasigurno imati zdrava buduća pokolenja. Želeli smo da podstaknemo svest o posledicama konzumiranja štetnih namernica, a pre svega tzv. brze hrane i to kod dece mlađeg školskog uzrasta. Akcija se sastojala iz tri dela, najpre su mališani slušali kratku prezentaciju o pravilnoj ishrani,a potom smo zajedno igrali igricu tokom koje smo sistematizovali upravo stečeno znanje o štetnim i korisnim namernicama. Naposletku je ceo razred dobio nagrade i to naše ”Zdrave paketiće”. Deca su bila oduševljena, a njihovo veselo raspoloženje, odlična saradljivost i želja za znanjem samo su dokaz da je akcija i ovoga puta prošla uspešno.

  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_1
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_10
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_2
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_3
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_4
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_5
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_6
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_7
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_8
  • zdrava_hrana_uvek_odbrana_9

7 kongres logo

 

Uvažene kolege,

Obaveštavamo vas da će se i ove godine od 03. do 05. Aprila 2020. godine u Hotelu, New City, Niš, Srbija, održati 7. Kongres Udruženja za Preventivnu Pedijatriju Srbije.

Kao i svake godine, to je prilika da steknemo važna profesionalna poznanstva i dopunimo svoja znanja o značaju i mogućnostima prevencije u detinjstvu.

Posebno nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da ćemo ove godine organizovati dve paralelne sesije; Domaću i Internacionalnu sa puno aktuelnih tema koje do sada nisu bile zastupljene na prethodnim kongresima.

Takođe nastavljamo i kontinuitet organizovanja radionica u sklopu Kongresa, a tema ovogodišnje radionice je “Uvod u Meta-analizu”, danas sve popularniju metodu u naučnim medicinskim istraživanjima.

Msilimo da će vam biti interesantan i okrugli sto koji je posebno akreditivan na temu “Nove i stare indikacije za davanje probiotika. Da li su svi probiotici isti“.

Za učesnike kongresa iz inostranstva smo u saradnji sa turističkom agencijom Barcino Tours (nosilac prestižne nagrade  GRAND PRIX – BUSINESS SUMMIT 2019 za najbolju turističku agenciju Zapadnog Balkana) organizovali petodnevni arnžaman “Najbolje od Srbije” Vidi program a za sve dodatne informacije kontaktirajte broj.

Grad Niš je rodno mesto čuvenog rimskog cara Konstantina Velikog poznatom najviše po tome što je prihvatio hrišćanstvo obezbedivši mu položaj svetske religije i time promenio tok istorije.

Nadamo se da će ideja o preventivnoj pedijatriji koja se prvi put rodila u Nišu, na pozitivan način promeniti način razmišljanja sadašnje i budućih generacija lekara koji rade sa decom i naći svoje zasluženo mesto u medicini.

I na kraju, ako je “Dete otac Čoveka”, ovo je još jedna istinska prilika za sve nas da mu stečenim znanjem na kongresu pomognemo da odsanja što lepše snove i odraste u što zdravijeg i srećnijeg pojedinca.


S poštovanjem
Organizacioni odbor UPPS

Detaljnije na sajtu Kongresa.
>> Kliknite ovde <<

Kao plod saradnje sa Österreichisches Akademisches Institut für Ernährungsmedizin (ÖAIE) (Austrijski akademski institut za medicinu ishrane) i ljubaznošću Prof Kurta Widhalma i dr sci Dragane Đorđević (prevela brošuru sa Nemačkog), a nakon stručne ekspertize Radne grupe za dislipidemije Udruženja za Preventivnu Pedijatriju Srbije, u mogućnosti smo da vam predstavimo prevedenu brošuru o Familijarnoj Hiperholesterolemiji. Nadamo se da će vam ista značiti u vašoj daljoj kliničkoj praksi.

S poštovanjem

Članovi radne grupe

Prof Bojko Bjelaković, Prof Dr Gordana Kocić, Prim dr Gordana Grujić

familijarna hiperholesterolemija

srpska medjunarodna konferecnija

Od 22. do 23.05.2019. godine biti održan FIMSov kardiološki kurs i od 23. do 25.05.2019. godine Međunarodna кonferencija o sportsкoj medicini.

Detalje pogledajte klikom na sliku...

 

Svim članovima UPPS-a Data Status odobrava 20% popusta za kupovinu najnovije knjige iz oblasti pedijatrije - "BRZI PEDIJATRIJSKI VODIČ", urednika Michael D. Cabana (prevod na srpski jezik knjige The 5-Minute Pediatric Consult, Lippincott Williams & Wilkins)

Knjiga obrađuje više od 500 najosnovnijih tema o lečenju i brizi o odojčadi, deci i adolescentima i pruža neposredne, praktične savete o problemima od kojih pate. Daje sistematičan pristup informacijama o bolesti, dijagnozi, lečenju, farmakoterapiji (lekovima) i praćenju, kao i šifre MKB-10 za konkretnu bolest. Koriste je lekari i pedijatri širom Amerike i Evrope ne samo kao podsetnik, već i za upoznavanje sa novim činjenicama u vezi sa poremećajima, bolestima i stanjima u pedijatriji.

Za sve informacije u vezi sa načinom na koji možete realizovati kupovinu sa odobrenim popustom obratite se asist. dr Marku Joviću ili g-đi Višnji Zelenović putem emaila ili telefona:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ; 060/351 03 60
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; 064/610 97 39

Akcija traje do 31.decembra!