FindZebra: pretraživač za retke bolesti

Retkih bolesti ima oko 8.000. Izazov za lekare je veliki: veliki broj retkih bolesti dodatno otežava činjenica da su retke bolesti često složene i obično obuhvataju nekoliko sistema organa. Simptomi se preklapaju i variraju, što znači da se menjaju tokom vremena ili variraju od pacijenta do pacijenta.

Ako ljudi imaju simptome koji su dobro poznati iz drugih bolesti, iskustvo ponekad vodi do ishitrene dijagnoze. Pogrešne dijagnoze su uobičajene kod retkih bolesti i procenjuje se da se javljaju kod 40% obolelih. One dovode do nepravilnog lečenja, što naravno ne poboljšava situaciju i često je pogoršava. Muke obolelih su duge – u proseku je potrebno više od tri godine dok se retka bolest ispravno ne dijagnostikuje.

Alat FindZebra pomaže u dijagnostici retkih bolesti; Pre deset godina studija je pokazala da je u 62,5 odsto slučajeva tačna dijagnoza navedena među prvih deset rezultata. Samo oni koji pravilno ispitaju simptome i pravilno postave pitanja iz anamneze mogu efikasno da iskoriste mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija.

Pretražujte sto vise na www.findzebra.com
Milena Milovanovic, MD,PhD

Literatura

1. www.findzebra.com
2. Valentin Liévin, Jonas Meinertz Hansen, Allan Lund, Deborah Elstein, Mads Emil Matthiesen, Kaisa Elomaa, Kaja Zarakowska, Iris Himmelhan, Jaco Botha, Hanne Borgeskov, Ole Winther, FindZebra online search delving into rare disease case reports using natural language processing, PLOS Digital Health (2023).

EnglishSerbian