Limfom

Limfomi su podeljeni u dva osnovna tipa: Hočkinov i ne hočkinov limfom (NHL). Najčešči je NHL i sreće se kod svih uzrasta i kod oba pola, a može biti sporo napredujući i agresivni (brzo napredujući).

Sporonapredujući limfom daje malo simptoma, pa se može širiti po organizmu neprimetno i najčešće se otkriva kasno.
Ne postoje jasni uzročnici i faktori rizika za nastanak limfoma, ali u literaturi se kao najčešći navode različiti virusi poput Epstein Barr virusa i izlaganje radioaktivnim agensima. Takođe, oni nisu nasledni.

🔺Najčešći simptomi su:
1) bezbolno uvećanje limfnih čvorova na vratu, u pazuhu i preponama
2) povišena temperatura
3) noćno znojenje
4) gubitak telesne težine
5) umor
6) veća sklonost infekcijama i krvarenju

🔺Lečenje se sprovodi hirurškim intervencijama, hemioterapijom, zračenjem. Nakon lečenja bitno je redovno se kontrolisati i pratiti uputstva lekara.

‼️Kao autor ovog teksta o limfomu, kao član Udruženja za preventivnu pedijatriju, ali i kao osoba koja se i sama izborila sa vrstom limfoma, jako retkom, koja je zahvatila jajnike, dodala bih da epidemiološki podaci i medicinska statistika nisu uvek u pravu i da je bolest moguće izlečiti iako za to nekad postoje male šanse.

U ime svih članova UPPS – a želim da ovom prilikom pružim podršku svim ljudima koji se trenutno leče od ove teške bolesti, a pre svega deca, to su najveći heroji, jer sam takođe imala limfom sa 10 godina. Budite hrabri i istrajni dok ne pobedite bolest! ❤️

Tekst pripremila: Emilija Aranđelović @emilija_arandjelovic

EnglishSerbian