Razvoj deteta u prvoj godini života

prvi mesec

Faze razvoja sa savetima za stimulaciju pravilnog razvoja kretanja, uz čiju pomoć roditelji mogu da prepoznaju i izbegnu nepravilna držanja i kretanja tela kod svoje dece

Autor: Prof. dr Lidija Dimitrijević, Niš

 

Faze razvoja sa savetima za stimulaciju pravilnog razvoja kretanja, uz čiju pomoć roditelji mogu da prepoznaju i izbegnu nepravilna držanja i kretanja tela kod svoje dece

Autor: Prof. dr Lidija Dimitrijević, Niš

U prvih 12 meseci života dete prolazi kroz različite razvojne faze motoričkog sazrevanja, da bi na kraju moglo da se uspravi, stoji i hoda. Ova brošura ima za cilj da odgovori na česta pitanja roditelja: « U kom položaju beba treba da spava, da li je potreban jastuk, kako da je transportujemo, kada i da li treba da je stavimo da sedi, da li treba da bude u šetalici, da li su bebi potrebne cipele za prohodavanje, da li treba da je vodimo – učimo da hoda…?

Razvoj deteta odvija se spontano i neprekidno, zavisi od sazrevanja nervnog sistema, ali i od spoljašnje sredine koja ga okružuje. Sve grube motoričke radnje (okretanje, hvatanje, puzanje, sedenje, stajanje i hod), dete savlada potpuno samo, bez učenja. Svaki pokušaj roditelja da nauče dete da sedi, stoji, hvata, hoda, predstavlja grubo uplitanje i ometanje normalnog razvoja kretanja!

prvi mesec
Prvi mesec, starost 26 dana
PRVI MESEC
– šake stisnute u pesnice

– Na jake zvučne, svetlosne i bolne draži reaguje celim telom (masovnim kretanjem ruku i nogu – uplaši se) ili čak zaplače.
– U ležećem položaju na leđima leži asimetrično i nestabilno, u trenu pokreće ruke i noge, a na kraju prvog meseca nakratko drži glavu u sredini i pokušava da fiksira pogledom majku ili predmete.
– U ležećem položaju na stomaku ruke i noge su savijene, karlica odignuta od podloge, a šaka formirana u pesnicu.

SAVET ZA STIMULACIJU:
– Obezbedite bebi miran i prijatan porodični ambijent ispunjen pažnjom. Pričajte smirenim glasom kada se obraćate svojoj bebi. U toku svakodnevne nege i presvlačenja, kao i u toku hranjenja/dojenja, budite smireni i dobro raspoloženi.

Slika-2-prati-pogledom
Starost; 2meseca. Prati pogledom
– Kada beba napuni mesec dana, stavljajte je na stomak, ali isključivo KADA JE BUDNA. Nežno je mazite po vratu da bi stimulisali odizanje glave i razvoj ravnoteže u ovom položaju.
– Kada je beba na leđima, obraćajte joj se sa udaljenosti od 1 m., držeći neki crveni predmet. U početku će beba fiksirati Vas i predmet na kratko, a kada to uvežba, pomerajte predmet lagano u svim pravcima, beba će pratiti.

SAVET ZA RODITELJE:
– Za transport bebe najbolja su kolica u kojima je moguće podesiti leđni deo, tako da se mogu spustiti i postaviti ravno, a beba se može voziti u ležećem položaju na leđima ili na stomaku. Na ovaj način izbegava se prevremeno postavljanje deteta u polusedeći ili iskošeni položaj, tako da će leđa ostati pošteđena preranog opterećenja i sabijanja kičmenih pršljenova.
– Za nošenje deteta u nosiljkama: koristite one koje su ravne i u kojima dete leži horizontalno. Platnene nosiljke «kengur» u kojima je beba uspravno («visi»), nisu dobre jer se u toku nošenja vrši štetan pritisak na kičmeni stub koji još nije spreman za opterećenje i on se krivi.
– Beba može da spava u svim položajima, ali na ravnoj površini, bez jastuka (do 1,5-2 godine). Za svako spavanje poželjno je promeniti položaj i ne treba forsirati ni jedan. Kada beba bude počela samostalno da se okreće, ona će sama izabrati omiljeni položaj za spavanje.

Slika-3-3m
3 meseca, oslanja se na laktove i karlicu
DRUGI I TREĆI MESEC – 2 meseca, prati pogledom; 3 meseca, oslanja se na laktove i karlicu

– Beba više nije „plašljiva“
– Odgovara na promenu zvuka: negoduje kod grubih i niskih tonova, a raduje se poznatim zvukovima.
– Reaguje na poznate i prijatne situacije: hranjenje, kupanje, pričanje…
– Na leđima: šake su ispred lica, «plete» rukama, stavlja ih u usta. Noge su sve češće savijene i odignute od podloge.Zamišljena linija koja ide od brade, preko grudne kosti i pupka do stidne kosti je sada prava.
– Na stomaku: Oslanja se na laktove i karlicu koja je sada na podlozi, motivisano okreće glavu. Zamišljena linija koja ide od potiljka, preko kičmenog stuba do brazde na zadnjici je prava.

SAVET ZA STIMULACIJU:
– Stavljajte bebu na stomak kada je budna, da bi stimulisali odizanje glave od podloge (koristite muzičke igračke ili šarene predmete).

SAVET ZA RODITELJE:
– Obratite se lekaru ako dete igrajući se šakama, stalno drži noge kruto ispružene ili je još uvek «plašljivo», ako ne toleriše položaj na stomaku ili je nestabilno na stomaku ( prevrće se sa leđa na stomak), ako leži asimetrično (opisane zamišljene linije su krive, lučne, kose).

Slika-4-6m
6 meseci, stopalo u ustima
OD ČETVRTOG DO ŠESTOG MESECA – 6 meseci, stopalo u ustima

Na leđima:
– Leži simetrično
– Rukama dodiruje svoje noge pokušavajući da stopalom dosegne usta i stalno vuče noge prema glavi
– U 5. mesecu hvata rukom predmete sa iste strane, dok na kraju 6. meseca levom rukom hvata predmet dodat sa desne strane i obrnuto (prelazi središnju liniju tela)
– Pokušava i uspeva da se okrene sa leđa na stomak

Na stomaku:
– Oslanja se na otvorene šake, laktovi su potpuno opruženi, hvata predmete ispred sebe
– Karlica i bedra su još uvek na podlozi

Slika-5-puzi
10,5 meseci, puzi
SAVET ZA STIMULACIJU:
– Koristite igračke valjkastog, loptastog ili kockastog oblika koji zahtevaju otvaranje šake i njenu adaptaciju na predmet (ne zvečke sa uskim drškama koje zahtevaju stisak šake oko predmeta)
– Igračke treba da budu higijenski i zdravstveno bezbedne, da nemaju sitne delove, tako da beba slobodno može da ih stavlja u usta.
– Stavite bebu ispred ogledala
– NE STAVLJAJTE DETE DA SEDI: Sačekajte da samo sedne, što će se dogoditi za koji mesec (između 9. i 11. meseca) i to preko četvoronožnog stava. U uzrastu od 6 meseci dete vuče noge ka glavi i tako rasterećuje svoj kičmeni stub i vežba mišiće za buduće sedenje. Stavljanjem deteta u sedeći stav bespotrebno sabijate kičmeni stub, destabilizujete dete, smanjujete oslonac, rušite mu ravnotežu i usporavate razvoj funkcije hvatanja, kao i razvoj koordinacije :»oko-ruka-usta»
– Obezbedite detetu čistu i bezbednu površinu sa koje ne može da padne i ne može da se povredi: čisto ćebe na podu ili ogradica, gde će dete moći da razvija svoje kretanje, da uvežbava motoričke radnje i uči nove.
– NE STAVLJAJTE DETE U ŠETALICU: Potrebno je da dete prebacuje svoje težište prema glavi (dok vuče noge ka ustima), a ne na sedalni deo kičme što dovodi do štetnog sabijanja kičmenih pršljenova. U šetalici postoji opasnost za nepravilan razvoj stopala.
SAVET ZA RODITELJE:
– Obratite se lekaru ako dete ne hvata predmete ili hvata samo jednom rukom, dok je druga stisnuta u pesnicu dok je palac u šaci, ako postoji bilo kakva asimetrija položaja i pokreta, ako dete u položaju na stomaku povlači ruke i ramena unazad, ako rukama ne dodiruje svoje noge, ako ne uspeva da se okrene sa leđa na stomak.

OD ŠESTOG DO DEVETOG MESECA

Slika-6-iz-puzeceg-u-sedeci
10,5 meseci, iz puzećeg u sedeći i obrnuto
– U položaju na leđima i dalje vuče stopala prema glavi, može da se okrene sa leđa na stomak preko obe strane jednako dobro, sa 8 meseci može da se koordinisano vrati sa stomaka na leđa. Hvata ponuđene predmete palcem i kažiprstom koji je prav («pinceta» hvat), usmereno hvata na gore.
– U položaju na stomaku pokušava i oko 9. meseca uspeva da se dovede u četvoronožni stav, rotira se oko «pupka» levo i desno, rado se igra na boku, često menja položaj sa stomaka na leđa i obrnuto, usmereno hvata u svim pravcima, ispušteni predmet prati pogledom.
SAVET ZA STIMULACIJU:
– Opremite prostor raznim igračkama bezbednim za upotrebu. I dalje dete treba da bude na podu, nikako u šetalici ili klackalici. Podstičite dete da usvoji četvoronožni stav i puzanje tako što ćete željenu igračku malo udaljiti.
– Ne stavljajte dete da sedi, ako to nije uspelo da uradi samo. Pasivno sedenje ne koristi ni Vama ni detetu, a dete može imati štete (sabijanje i deformacija kičmenog stuba)
– Ne stavljajte dete u šetalicu, to će narušiti balans i ravnotežu i provocirati hod na prstima koji nije normalan.

Slika-8-Ilija-115mSAVET ZA RODITELJE:
– Porazgovarajte sa lekarom ako dete u 9. mesecu pokušava da sitne predmete (mrvice) hvata celom šakom, odnosno nije izdvojilo palac i kažiprst, ako su u ležećem noge potpuno opružene i ne mogu doći do lica, ako dete ne može da se okrene sa leđa na stomak i obrnuto.

OD DEVETOG DO DVANAESTOG MESECA

– Zauzima četvoronožni stav (oslanja se na šake i kolena), klati se napred-nazad, i iz tog stava seda samo ili kreće prema napred (puzi). Lako iz puzećeg prelazi u sedeći i potpuno samostalno iz sedećeg u puzeći. Pri sedenju leđa su potpuno prava, a ruke slobodne (služe za hvatanje predmeta, a ne za pridržavanje). Krajem 11. i u 12. mesecu puzi sve brže i sa reciprocitetom: leva ruka-desna noga i obrnuto. Krajem 10. meseca diže se u klečeći stav, pravi iskorak jednom nogom i podiže se u stojeći. Krajem 11. meseca pravi korake u stranu (hoda bočno: noga do noge), premeštajući težinu tela sa jedne noge na drugu. Krajem 12. meseca može da stoji bez pridržavanja za nameštaj i počinje da pravi korake prema napred. SLIKA 8 – Ilija, 11,5 meseci, ustaje u stojeci stav i SLIKA 9 – Nadja, 12 m, samostalno stoji
Slika-9-Nadja-12mSAVET ZA STIMULACIJU:
– Pustite dete da samo sedne i samo ustane u stojeći stav.
– Nemojte ga voditi za ruke jer mu tako narušavate ravnotežu i ometate prohodavanje.
– Nemojte detetu obuvati cipele kada je u kući, jer je hod bosim nogama i najzdraviji i najnormalniji. Tako će stopala imati kontakt sa podlogom što će stimulisati formiranje normalnog svoda stopala. Dovoljne su tople čarapice koje se ne klizaju na parketu (imaju gumice)
– Za šetnju napolju potrebne su cipelice sa čvrstim lubovima (ivicama) i savitljivim đonom.

SAVET ZA RODITELJE:
Porazgovarajte sa lekarom ako:
– Dete koristi samo okretanje da bi došlo do željenog predmeta
– Pri ustajanju u stojeći stav povlači obe noge istovremeno
– Stoji na vrhovima prstiju
– Ne prohodava do 15. meseca i ne hoda samostalno do 17. meseca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *