„Srcem za vesela srca“ / World Heart Day Report

(You can read this article in english here…)

Još od 2000. godine 29. Septembar je posvećen našem srcu. Svetska federacija srca, koja je pokrenula obeležavanje Dana srca, se aktivno bori protiv najvećeg uzročnika smrti na svetu – kardiovaskularnih bolesti – sa akcentom na merama prevenicije koju je neophodno podići na viši nivo. Svake godine se sve vise organizacija i ljudi priključuje globalnoj kampanji koja ima za cilj povećanje svesti i očuvanje zdravlja preuzimanjem kontrole nad faktorima rizika. Ovogodišnji Dan srca Udruzenje za preventivnu pedijatriju Srbije (UPPS) je obeležilo akcijom pod nazivom “Srcem za vesela srca”.

UPPS je i ovaj dan obeležio u društvu dece. Posetili smo Osnovnu školu “Ćele kula” i učenicima prvog i drugog razreda održali kratku prezentaciju o srcu. Kako bi se čak 80% preuranjenih smrti od srčanih udara moglo smanjiti kontrolisanjem faktora rizika i kako se navike formiraju od malih nogu, potrudili smo se da sa decom, na njima razumnjiv način, popričamo o ovoj ozbiljnoj temi. Najveći deo prezentacije je bio posvećen prevenciji – malim koracima kao što su zdravija ishrana, smanjenje konzumiranja alkohola, izbegavanje cigareta, a mogu značajno poboljšati zdravlje srca i duha. Deca su pažljivo pratila izlaganje i aktivno učestovala u interaktivnom predavanju pričajući nam o tome kako oni provode slobodno vreme i sta bi oni još uradili u sprečavanju nastanka srčanih bolesti. Po završetku prezentacije, svoje ideje su preneli na papir. Sa velikim entuzijazmom su ispisivali poruke, crtali i pravili čestitke za svoje vršnjake koji su oboleli od tih bolesti. Šarene papire su polako ispunjavali šareni crteži i “želim ti da brzo ozdraviš”, a na velikom panou, koji je ostao u školi kao sećanje na našu posetu, svako je imao prilike da ostavi svoj trag. Bilo je uživanje sarađivati sa ovim mališanima koji su se zaista potrudili da svojim radovim uvesele decu koja trenutno borave na Klinici.

{youtube}AgKj748yJa0{/youtube}

Potom smo otišli na Kliniku za dečije interne bolesti Kliničkog centra Niš. Tamo nas je sačekalo ljubazno osoblje koje nas je sprovodilo kroz kliniku. Deca su bila prijatno iznenađena našom posetom i sa osmehom su primili čestitke svojih vršnjaka.

“Srcem za vesela srca” je bila još jedna od naših uspešnih akcija koja je opravdala svoj naziv jer su svi ovaj dan proveli sa osmehom na licu. Sve ovo je bilo moguće zahvaljujući saradnji sa Osnovnom školom “Ćele kula” iz Niša, kao i Klinikom za dečje interne bolesti koja nam je vrlo rado izašla u susret. Uz podršku predsednika Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije prof. dr Bojku Bjelakoviću, ovu akciju su sproveli članovi Radne grupe za mlade: asist. dr Marko Jović, Marijana Milanović, Mirko Boškov, Anđela Jovanović, Dunja Stanković, Zorana Ranđelović i Dunja Dinić.

Podršku našoj akciji pružio je i City Radio. Pogledajte ovde…

{gallery}galerija/srcem-za-vesela-srca{/gallery}

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

EnglishSerbian