Međunarodni dan mladih – 12. avgust

“VRATIMO DECU NA SPORTSKE TERENE”

Svetski dan mladih, 12. avgust je znаčајаn dаn u kаlеndаru zdrаvljа Svеtske Zdrаvstvеne Оrgаnizаciјe koja оvај datum 2016. godine pоsvеćuје unapređenju zdravlja tokom života, kao i borbi protiv siromaštva. Ovaj datum su članovi Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije – Radne grupe za mlade, obeležili akcijom “Vratimo decu na sportske terene” u niškoj Tvrđavi, promovišući zdrave stilove života i edukacijom mladih o tome.

Tokom celodnevne akcije, informisali smo roditelje sa decom, đake, srednjoškolce i mlade o značaju fizičke aktivnosti od ranog detinjstva, značaju pravilnog unosa zdrave hrane, kao i o zamkama koje nose bolesti modernog načina žoivota. Tokom edukacije delili smo flajere na kojima su napisane najznačajnije činjenice o zdravoj i pravilnoj ishrani i značaju bavljenja sportom. Na unutrašnjosti flajera se nalaze bojanke za najmlađe, kako bi se deca igrala dok smo razgovarali sa njihovim roditeljima.

U toku akcije izvedena je predstava „Kako su se igrale naše mame i tate“ Dečjeg ekološkog pozorišta, koje vodi medicinska sestra Doma zdravlja, Dragana Crnjaković Ignjatović. Nakon predstave deca su se oprobala u igranju školica, klikera, preskakanja lastiša, svih igara koje su nekada obeležavala detinjstvo dece, a sada su zaboravljena. Najbolji u igrama su dobili nagrade. Pedijatrijske sestre Ana Radomirović i Maja Petković, pored toga što su učestvovale u akciju, pazile su da ne dođe do povređivanja dece. Vladala je prijatna atmosfera uz veliku zainteresovanost građana.

Ova akcija imala je cilj da promoviše zdrav život – zdravu ishranu i sport – među najmlađom populacijom, informisanjem njihovih roditelja o važnosti toga, ali prevashodno sa željom da se motivišu deca da se bave sportom i da se pravilno hrane. Ovo smo uspeli u potpunosti zahvaljujući velikoj podršci predsednika Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije prof. dr Bojku Bjelakoviću i članovima Radne grupa za mlade asist. dr Marku Joviću, Marijani Milanović, Mihajlu Miliću, Anđeli Jovanović, Marku Dokmanoviću, Zorani Ranđelović, Mirku Boškovu, Vuku Pejčiću, Dunji Dinić i Luki Stevanoviću, koji su doprineli da se akcija sprovede na najvišem nivou.

International Youth Day by APPS (ENG)

{gallery}clanci/dan-mladih-2016{/gallery}

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

EnglishSerbian