Svetski dan borbe protiv raka

Članovi radne grupe za mlade Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije – UPPS zajedno sa volonterima IFMSA – LK NIŠ, obeležili su SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA.

4. februar obeležava se širom sveta kao Svetski dan borbe protiv raka. Ovaj datum je značajan kao podsetnik na to da treba da vodimo računa o svom zdravlju i da je prevencija najvažnija u cilju pravovremenog otkrivanja i lečenja malignih bolesti.

Povećano opterećenje rakom je posledica nekoliko faktora, od kojih su najznačajniji, ukupan porast stanovništva i produženo očekivano trajanje života, ali i promena učestalosti određenih faktora rizika raka povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem.Po smrtnosti Srbija zauzima nezavidno drugo mesto u Evropi. Maligni tumori, posle bolesti srca i krvnih sudova, predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja.

Zbog toga su naši članovi radne grupe za mlade sa volonterima IFMSA – LK NIŠ, ukazali gradjanima Niša koliko su preventivni pregledi zapravo bitni, uz to sui m ukazali I na mere prevencije I zdraviji način života.

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka zapravo je pomoć i podrška ljudima koji se bore u najvećoj bitci koja je svetskih razmera. Svi oni su borci koji zaslužuju medalju za hrabrost!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

EnglishSerbian