Gojaznost i insulinska rezistencija kod dece i adolescenata

Uporedo sa rapidnim porastom gojaznosti u dečjoj i adolescentnoj populaciji, raste i broj oboljelih od diabetes mellitus-a tip 2 kod mladih (DM2).

Sedenterni način života, nedostatak fizičke aktivnosti, kao i loše navike u ishrani su usko povezane sa širokom rasprostranjenošću ovog metaboličkog poremećaja, čak i u mlađoj populaciji.

U protekle 2-3 decenije se intenzivno istražuje metabolički aktivno masno tkivo, čime je ustanovljen veliki broj adipokina i citokina koji ispoljavaju proinflamatorno, protrombotično i proaterogeno dejstvo.

Danas se zna da se u osnovi DM2 nalaze oksidativni stres i inflamacija. Međutim, još uviek nije ustanovljen univerzalni/idealni bioprodukt oksidativnog stresa, kao ni inflamatorni bio- marker koji bi bio najbolji prediktor DM2.

S tim u vezi, intenzivno se radi na ispitivanju uticaja različitih biomarkera na signalne puteve insulina, sa ciljem pronalaska najefikasnije terapije koja bi dovela do smanjenja stepena oksidativnog stresa, inflamacije i metaboličkih neželjenih posledica gojaznosti.

Autor: Aleksandra Klisić, Dom zdravlja, Podgorica, Crna Gora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

EnglishSerbian